sâmbătă, 21 iunie 2014

Cum alegem incaltamintea bebelusului

     
     Pediatrii ortopezi recomanda parintilor sa cumpere bebelusului prima pereche de incaltaminte abia dupa ce acesta invata sa faca primii pasi. Potrivit profesorului doctor Mihai Jianu, medic primar ortoped, seful sectiei de ortopedie si traumatologie de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", copilul trebuie incaltat cu ghetute sau pantofi moi, din piele, cu talpa flexibila.




     In casa, copilul trebuie lasat sa mearga descult sau doar cu sosetute antiderapante, astfel incat talpile acestuia sa deprinda miscarile specifice mersului. Tot cu picioarele goale trebuie lasat si la plaja. Mersul pe nisip este un excelent antrenament pentru mersul copilului si pentru intarirea musculaturii membrelor inferioare. 


Cum alegi masura potrivita

      Pentru un copil care abia invata sa mearga, probatul incaltamintei este un chin. Cel mai bin ear fi sa desenati conturul talpii bebelusului pe o coala de hartie, apoi decupati forma si comparati-o cu cea a incaltarilor pe care doriti sa le cumparati. Nu masurati talpa copilului cand acesta sta culcat. De obicei, piciorusele sunt grasute si moi. Adevarata masura se vede cand copilul sta ridicat.


Schimbati incaltamintea la 4-5 luni

     Copilul nu va poate spune cand pantofii sunt prea mici. Pe parcursul primelor 36 de luni, el va trece de la masura 12 (media la nastere) la 24 (media la 3 ani). Intre 9 si 12 luni, cand copilul deprinde primii pasi sustinut de manute, are nevoie de pantofiori cu masuri intre 16 si 18. Intre 1 si 3 ani, piciorusele cresc repede si au nevoie de pantofi noi. Medicii recomanda schimbarea marimii la fiecare 4-5 luni. 



Cel mai bun model de incaltari pentru bebelusi

    Pe piata exista numeroase modele de incaltaminte pentru copii. Important este sa alegi un model care respecta forma anatomica a piciorului si care nu afecteaza mersul acestuia. Intre 12 si 24 de luni (primul an de mers), este indicata incaltamintea in forma de ghetuta pentru sustinerea gleznei.


   In ceea ce priveste sistemul de inchidere, este mai bine sa alegeti sireturile sau ariciul, pentru ca se adapteaza mai bine la forma piciorului decat fermoarul sau cataramele. Alegeti modele cu deschidere cat mai mare pentru a fi mai usor de incaltat.


    Dupa 2-3 ani, cand copilul face primele incercari de a se incalta si descalta singur, optati pentru modele cu arici. Ii va fi mai usor sa-si satisfaca dorinta de autonomie. Tot dupa 2 ani trebuie sa renuntati la ghetute. Alegeti pantofi, sandale, tenisi mai jos de glezna, care permit intarirea musculaturii piciorului.



Criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca orice incaltaminte


     Indiferent daca alegeti ghetute, pantofi sau sandale, incaltamintea trebuie sa fie din piele atat exteriorul cat si interiorul. Acesta este singurul material care indeplineste toate cerintele pentru sanatatea picioarelor: pielea este fle­xibila, permeabila la aer, nu provoaca alergii.


    Talpa trebuie sa fie antiderapanta, cu o grosime de maximum un centimetru. Trebuie sa fie rezistenta, dar nu prea rigida pentru a permite rularea talpii pe sol. Partea care sustine calcaiul trebuie sa fie foarte stabila.


    Partea din fata trebuie sa permita deschiderea larga pentru ca piciorul copilului sa poate intra cu usurinta, mai ales in cazul ghetutelor de la varste mici, cand prichindelul nu stie sa impinga piciorul. Varfurile pantofilor trebuie sa fie rotunjite si usor ridicate astfel incat copilul sa nu se impiedice.

    Sursa: http://sanatate.bzi.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu