joi, 5 iunie 2014

Importanta alaptari la san

   
     Dragi mamici, cu toate stim cat de importanta este alaptarea la san ,cel putin in primul an de viata al bebelusului, hai sa ne mai amintim odata de ce.


Majoritatea femeilor sunt conştiente de faptul că alăptatul la sân este benefic, însă puţine dintre ele cunosc adevăratele avantaje ale alăptării. Laptele matern conţine toate substanţele nutritive de care cel mic are nevoie, oferindu-i protecţie împotriva multor afecţiuni!

Foarte multe mămici renunţă la ideea de a alăpta, argumentând această decizie fie prin ivocarea unor motive referitoare la starea de sănătate, fie din cauza unor considerente de ordin estetic. Sfatul specialiştilor pentru mame este, însă, acela de a încerca pe cât posibil să îşi hrănească pe cale naturală copii, alăptarea la sân fiind un factor important atât pentru sănătatea lor cât şi pentru sănătatea celui mic!

Laptele matern, hrana ideală!

Cu toate că în ultima perioada cercetătorii au încercat să aducă pe piaţă un sortiment de lapte cât mai apropiat din punct de vedere nutriţional de laptele matern, încercările au fost zadarnice. Astfel, nici beneficiile aduse de laptele uman şi nici substanţele nutritive conţinute de acesta nu au putut fi substituite. Laptele matern conţine aşa numitul colostru, hrana ideală pentru bebeluşi. Colostrul ajută organismul micuţilor să lupte împotriva bacteriilor şi a viruşilor. Totodată, colostrul curăţă intestinele nou-născutului.
Laptele de mamă are un conţinut unic de vitamine, minerale, grăsimi şi zaharuri care ajută la dezvoltarea armonioasă a bebeluşului. Nu mai vorbim de faptul că laptele matern are întotdeauna temperatura ideală, este steril şi nu necesită timp pierdut pentru preparare!

Avantajele alăptării pentru bebeluş

Alăptarea bebeluşului poate fi principala modalitate de a evita apariţia anumitor boli. Laptele matern, prin conţinutul bogat în substanţe nutritive protejează împotriva otitei, meningitei, a infecţiilor respiratorii, a apariţiei diabetului, diareei şi chiar a limfoanelor. Totodată, conform unor studii efectuate, micuţii care au beneficiat de o alăptare naturală prezintă un risc de trei ori mai mic de a suferi de deces în primele trei luni de viaţă. Laptele mamei aduce bebeluşului aportul zilnic necesar de vitamina A şi îl ajută să aibă un grad ridicat de inteligenţă. Specialiştii anunţă, de asemenea, că activitatea propriu-zisă de supt ajută sugarul la dezvoltarea oaselor faciale şi a muşchilor.

Avantajele alăptării pentru mamă

Nu doar cel mic se bucură de o serie de beneficii în urma alăptării, ci şi tu, proaspăta mămică! Prin producerea constantă de lapte, organismul tău va arde caloriile, ajutându-te să obţii silueta de dinaintea sarcinii. Totodată, în perioada alăptării te vei simţi relaxată şi fericită, asta datorită rolului pe care prolactina (hormonul care ajută la producerea laptelui) îl are. Un lucru extrem de important este şi faptul că alăptarea reduce riscul îmbolnăvirii de cancer mamar, cervical sau de osteoporoză!
Alăptarea întăreşte legătura emoţională dintre mamă şi copil
Dincolo de beneficiile nutritive pe care le aduce bebeluşului, alăptatul este un proces natural care ajută şi la menţinerea unei relaţii profunde dintre mamă şi copil. În momentele de alăptare, cel mic se va apropia de tine, îţi va cunoaşte mirosul pielii şi tonul vocii. Dincolo de toate aceste lucruri, ce poate fi mai frumos decât imaginea unei femei copleşite de dragoste care îşi hrăneşte cu blândeţe micuţul înfometat şi dornic de afecţiune?

Sursa: http://www.sanatateatv.ro/articole/copii/importanta-alaptarii-la-san/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu