vineri, 6 iunie 2014

Diversificarea Alimentatiei Bebelusului



           Astazi o sa vorbim despre diversificarea alimentatiei bebelusului, multe dintre mamici se sperie de diversificare, ocupa mult timp, unii bebelusi accepta foarte usor ,alti mult mai greu, dar cu multa rabdare noi si pitici nostri o vom duce la capat repejor.
         Este bine de stiut  ca mancarea bebelusului ar trebui gatita zilnic, sunt unele mamici care congeleaza mancarea pentru a doua zi, dar este indicat macar pana la un an, copii sa manance cat mai proaspat si mai sanatos.



           Cand este bine sa incep diversificarea?

           -Conform recomandarilor specialistilor Unicef si de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, varsta ideala pentru inceperea diversificarii este dupa sase luni. Atunci, sistemul digestiv al bebelusului este pregatit sa digere si alte alimente decat laptele (matern sau formula de lapte, indicat doar atunci cand mama nu poate alapta).

          -Insa, daca bebe este grasut , hranit cu formula de lapte, poti incepe de la cinci luni. O diversificare timpurie poate provoca complicatii, precum dureri,episoade diareice si chiar colite, afectiune digestiva cu care cel mic se va confrunta si mai tarziu, in viata de adult.

           -Foarte important: inainte de a incepe diversificarea, mergi la pediatru pentru o evaluare completa a sanatatii copilului, dar si pentru un plan personalizat, adaptat starii sale de nutritie. Nu uita ca fiecare bebelus este unic!
         
         Cum trebuie introduse alimentele in diversificare? 


        -In general, specialistii recomanda inceperea diversificarii cu vegetale, urmate apoi de cereale (neaparat fara gluten, proteina cu potential alergenic ridicat), fructe,carne (peste slab, pui, curcan si, mai tarziu, vaca, miel si ficat de pasare, evita pe cat posibil carnea de porc), branzica dulce, iaurt si galbenus de ou fiert tare. Laptele si restul lactatelor introduse ulterior vor fi alimente permanente si de baza in meniul zilnic al celui mic deoarece au proteine si lipide,calciu, fosfor si vitamina A, B, D etc.


   -Evita varza si fasolea boabe (deoarece sunt potential alergenice si greu digerabile), iar legumele ofera-i-le mai intai sub forma de sucuri si apoi ca supa sau ca piure din cauza continutului ridicat de celuloza, care poate fi iritant pentru mucoasa digestiva inca sensibila a bebelusului.

       -Pana la varsta de un an de zile, micutul tau ar trebui sa manance din toate grupele de alimente, deoarece fiecare in parte joaca un rol extrem de important in dezvooltarea lui armonioasa. Astfel, cerealele sunt alimente energetice, importante in cresterea ponderala, fructele si legumele imbunatatesc tranzitul, sunt usor digerabile si sursa importanta de vitamine si de fibre (lipsa vitaminelor nu se rasfrange asupra greutatii bebelusului, dar in timp, afecteaza cresterea copilului), carnea contine proteine si lipide, fosfor, vitaminele A si B12, care previn si care contribuie la tratamentul anemiei carentiale, iar grasimile bune (din unt, smantana, ulei de masline in cantitati moderate) sunt alimente energetice, purtatoare de vitamina A, D, E, necesare digestiei si echilibrului alimentar.

         Ce alimente sunt recomandate la inceperea diversificarii, in functie de greutatea copilului?

         -In cazul unui copil slab, poti incepe cu fainoasele, cerealele mixte (la inceput, indicate sunt cele fara gluten, potentiala sursa alergenica), preparate cu laptele copilului (daca primeste formula de lapte) sau cu apa, pentru bebelusul alaptat.

       -Pentru un copil cu un exces ponderal usor, prima optiune trebuie sa fie fructele, apoi introduci proteinele vegetale sub forma de piureuri.
Pentru un copil foarte gras (supraponderal), alege legumele sau fructele, iar proteinele animale introdu-le in piureurile de legume sau de fructe (amestecate cu branzica de vaci). Nu toti copiii au intoleranta la gluten, mai predispusi sunt cei ai caror parinti se confrunta cu aceasta problema.

          Cum trebuie sa organizez mesele bebelusului?

        -Este bine ca mesele sa urmeze un tipar, in acord cu dezvoltarea bebelusului: in prima etapa, patru - sase luni, ofera-i alimente cu ingrediente simple, consistenta fina, usor de inghitit (asa il vei imprieteni pe bebelus cu lingurita), cu continut moderat de glucide (evita indulcirea si ofera-i zaharuri 100% naturale - asa bebe se va obisnui cu alimentele naturale si sanatoase).
     
        -Apoi, in etapa a doua, sase - opt luni, incearca retete simple, dar cu mai multe ingrediente (asa bebe se va acomoda cu gusturi variate si cu alimente cu un continut echilibrat de glucide si de fibre alimentare). In perioada 8-12 luni, sunt potrivite alimentele cu gusturi si cu consistente complexe, care il vor educa pe bebelus sa mestece corect. Nu uita si de bauturile de calitate, care sa ofere bebelusului hidratare optima, acum cand alimentatia lui nu se mai bazeaza exclusiv pe lapte, aliment cu 75% apa in componenta.

        -Pentru un bebe aflat in ultima etapa de diversificare, programul de mese ar putea arata asa: masa de dimineata si cea de seara (cu o ora inainte de culcare) vor consta intotdeauna in lapte; fructele sunt indicate dimineata, in jur de ora zece; la pranz, este timpul pentru o masa satioasa, cu carnita si cu legume; gustarea de dupa-amiaza poate fi un iaurt sau o budinca, iar cina reprezinta al doilea fel de masa principal ( piureul satisface nevoile nutritonale ale sugarului mai mare). Daca bebe este sub greutatea normala, combina supa cu cereale - astfel, vei creste valoarea calorica a mesei.

Sursa: http://www.helpnet.ro/diversificarea-alimentatiei-bebelusului-pas-pas.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu