marți, 17 iunie 2014

Sfaturi pentru a face baita bebelusului cat mai placuta


     Baia copilului face parte din ingrijirea meticuloasa de zi cu zi si contribuie atat la igiena sa corporala cat si la tonifierea sa psihologica. Cei mai multi copilasi iubesc si se bucura de contactul cu apa, simtindu-se confortabil si relaxandu-se.

      Pielea curata a bebelusului este esentiala pentru sanatatea acestuia, imbaierea fiind de asemenea o experienta minunata care te ajuta sa te apropii de bebelus.
        In primele zile ingrijirea si curatarea copilului se limiteaza la spalarea locala, in special a fetei, a gatului, a axilei si a zonei scutecului, utilizand un prosop umed cu apa calduta sau cu vata umeda din bumbac. Spalarea locala se recomanda si pentru copii mai mari, care de multe ori refuza cu insistenta sa faca baie. In acest caz copilul se dezbraca treptat, de la mijloc in sus sau de la mijloc in jos, evitandu-se astfel multe mofturi.
       Baia devine o necesitate zilnica cand copilasul merge de-a busilea. Ajuta la respiratia pielii si la circulatia sangelui si il odihneste. In special in lunile de vara cand copilul se incalzeste, baia il revitalizeaza si il racoreste. Baia se face intr-o cada speciala din plastic, in special cat timp copilasul este inca foarte mic sau destul de agitat. Apa trebuie sa fie calduta iar adancimea sa de 10 cm.
     Temperatura ideala a apei este intre 32,2 grade Celsius si 37,8 grade Celsius. Apa trebuie amesteca cu mana pentru a fi sigura ca nu exista puncte in care apa este fierbinte iar temperatura apei trebuie verificata de doua ori cu incheietura mainii sau cu cotul. Nu se adauga apa calda in baie atat timp cat copilul este inauntru.
      In timpul baitei sprijina cu bratul spatele, capul si gatul bebelusului si aseaza-l cu blandete in cadita. Sprijina-l in continuare cu un brat si spala-l cu cealalta mana.
Nu forta copilasul sa accepte imediat baia. El are nevoie de timp sa se familiarizeze cu ea pentru a-i deveni placuta. Cu timpul se va adapta si baia va deveni o necesitate.

      Iata cateva sfaturi pentru a face o baie cat mai placuta:


1. In timpul baitei miscarile trebuie sa fie linistite si stabile, avand grija de capul bebelusului, in special cand el nu il poate tine de unul singur.
2. E bine sa-i vorbiti copilasului, sa ii zambiti, sa ii cantati sau sa va jucati cu el. Astfel, baia va deveni placuta iar copilasul va depasi orice temere.
3. Dupa baita pielea copilasului trebuie uscata bine cu un prosop moale deoarece umiditatea poate crea iritatii la pliurile cutanate.
4. Cadita in care face bebelusul baie trebuie umpluta cu apa calda, dar nu mai mult de jumatate iar bebelusul trebuie asezat pe un prosop moale. Daca baita se face in cada normala, trebuie montat un covor din plastic, pentru a impiedica alunecarea, cand copilul face baie. Cu cat creste copilul si devine mai vioi e nevoie de grija mai mare sa nu alunece.
5. Niciodata copilul nu trebuie lasat singur cat timp face baie. In special la copiii foarte mici riscul inecului este mare. De aceea, trebuie pregatite langa cadita cele necesare pentru a nu fi nevoie sa va indepartati (prosopelul de spalat, cadita, prosopul, spumantul de baie, precum si lotiunea hidratanta, scutecul proaspat si hainele curate). De asemenea, temperatura camerei trebuie sa fie adecvata, pentru ca bebelusului sa nu-i fie frig.
6. Baita trebuia sa inceapa cu zonele cele mai sensibile care trebuie mentinute curate. Se incepe cu ochii, se sterge restul fetei si capul si se coboara in zona scutecului. Zona inghinala a copilului trebuie curatata intotdeauna dinspre fata spre spate, in special la fetite, impiedicand astfel raspandirea germenilor.
7. Pentru final se poate aplica pe pielea bebelusului o crema hidratanta, dupa care se pune scutecul, se imbraca si se infasoara intr-o paturica pentru a se incalzi. Trebuie apoi pieptanat cu o perie moale.
       Baia se face cu spuma de baie, speciala pentru bebelusi, care nu afecteaza pielea sau ochii. Sapunul comun influenteaza flora cutanata a copilului si il face mai sensibil la zil. Spuma de baie se utilizeaza la spalarea locala sau la baie si la spalarea pe cap si trebuie sa aiba un pH neutru, avand gradul inscriptionat obligatoriu pe ambalaj. Trebuie evitate spumele de baie care au mirosuri intense de uleiuri aromate.
     Utilizarea sapunului clasic trebuie intarziata la sugari, deoarece reactia sa cu apa creeaza pH alcalin si nu se potriveste cu fiziologia pielii.
     La nou nascuti, la care pielea nu secreta inca sebuum, este suficienta spalarea cu apa calduta de doua ori pe saptamana. Parul nou nascutilor prezinta de obicei straturi subtiri de culoare alba, ”cruste”, ca un fel de matreata. Este un fenomen natural iar indepartarea sa se face treptat prin spalarea zilnica cu un prosop umed cu apa calduta si aplicare de ulei pentru copii. Ea dispare complet pana in a sasea saptamana a vietii sale.
     Samponul pentru copii se utilizeaza dupa primele trei-patru luni si trebuie sa aiba o compozitie usoara (pH neutru) ca sa nu provoace lacrimarea ochilor si sa nu irite parul.
      Baita placuta!
Sursahttp://www.utilecopii.ro/
                 
              Pentru cadite si accesorii intrati pe: http://kidmagazin.ro/51-cadite-si-accesorii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu