joi, 31 iulie 2014

CAND POATE COPILUL SA MANANCE DIN MENIUL FAMILIEI?

Mamicile abia asteapta sa scape de grija de a gati separat pentru bebelus si pentru restul familiei. Dar cand se intampla asta? Cum ar trebui sa gatesti si ce feluri de mancare ar trebui sa contina meniul familiei pentru a fi potrivit pentru copil?



Intre 6 si 12 luni este o perioada importanta in care in meniul copilului sunt introduse treptat tot felul de alimente noi, conform recomandarilor medicului pediatru si a manualelor de pediatrie recente. Este o perioada de incercari si tatonari prudente in care se respecta regulile unei diversificari sanatoase.

Dupa varsta de 12 luni in general copilul are introduse in meniu majoritatea alimentelor uzuale. Iar dupa 18 luni, ceea ce inca ramane esential diferit este modul de preparare a alimentelor si – aspect pe care multe mamici il pierd din vedere – modul de combinare a acestora.
In principiu dupa 18-24 de luni copilul poate manca ce mananca si ceilalti membri ai familiei daca nu sufera de nici un fel de intolerante sau alergii alimentare si daca in familie se mananca sanatos.


Cum trebuie sa fie meniul familiei pentru a-l putea include si pe copil?

O alimentatie sanatoasa si potrivita si pentru un copil mic include alimente preparate mai degraba la aburi sau la cuptor si nu prajite. Varza si fasolea uscata sunt greu digerabile, carnea de porc este nerecomandata pana dupa 3-4 ani!
Nu i se vor da copilului mancaruri grase, rantasuri, sosuri cu multa smantana, untura, faina prajita. Nu i se vor oferi mancaruri cu maioneza, riscul in acest caz fiind dublu. Maioneza este pe de o parte foarte grasa si indigesta chiar si pentru adult, insa ea contine de multe ori ou crud, ceea ce creste riscul de salmoneloza.

Celebrele sarmale facute de bunica trebuie sa mai astepte, daca sunt gatite in mod traditional. Copilul ar putea totusi sa guste niste sarmale de post (doar umplutura) sau s-ar putea bucura cu mami si tati de umplutura din sarmale facute cu orez si carne de vita, garnisite cu putin iaurt pe deasupra. O alternativa mai prietenoasa cu copiii este reprezentata de ardeii sau dovleceii umpluti, facuti cu curcan sau vita, fierti in apa cu rosii si mirodenii, fara adaos de faina in sos.

Fasolea boabe baloneaza si se digera relativ greu, insa este o sursa minunata de proteine. Daca micutul o tolereaza bine i-o poti oferi, fiarta cu putina sare si un pic de ulei. Iahnia cu multa ceapa prajita si ulei din belsug este de evitat insa pana mult mai tarziu. Ca si traditionala fasole cu ciolan sau cu afumatura. De altfel afumatura nu este recomandata nici adultilor, cu atat mai putin unui copil mai mic de 5-7 ani... In schimb poti sa-i oferi saptamanal fasole verde sau fasole pastai. Si mancarea de mazare este un fel sanatos si nutritiv cu conditia sa nu calesti ceapa sau alte legume. 



Vinetele sunt un alt aliment destul de discutat, din cauza celebrei salate de vinete care adesea se prepara cu maioneza. Altminteri, vinetele pot fi incluse, fierte, destul de devreme in meniul intregii familii. Vezi aici o reteta de salata de vinete potrivita si pentru copii. 

Atat copiii cat si adultii trebuie sa evite carnatii. Proaspeti sau afumati, ei contin mai mereu carne de porc si sunt prajiti in ulei, ceea ce ii face nerecomandabili. Cartofii prajiti nu sunt un capat de tara in cazul in care un copil de 3 ani ii mananca ca garnitura o data pe saptamana, insa altminteri se recomanda sa alegi alta metoda de a-i gati.
Snitelele si piftelele nu sunt nici ele alegeri potrivite pentru copii mai mici de 3 ani. Preparate cu carne de pasare, prajite fara ulei (la cuptor sau in tigai neaderente) pot fi consumate ocazional, insa metodele clasice de preparare le fac extrem de greoaie pentru digestia unui micut. 

Evitand exemplele mai sus mentionate si altele asemanatoare, copilul poate manca impreuna cu familia preparate din peste, pui sau vita, fierte sau la cuptor, legume fierte, sote sau preparate in cuptor, fructe, lactate, budinci cu continut adecvat varstei, sufleuri, dulciuri facute in casa. Pana la urma, nu ar fi rau ca si cei mari sa isi controleze putin dieta zilnica!

Un blog promovat de :http://kidmagazin.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu