miercuri, 20 august 2014

Cum renuntam la biberon?

Este firesc pentru copiii mici, sa se ataseze de biberonul lor. Acesta poate deveni mai mult decat o sursa de hrana, conferind bebelusului siguranta si confort. Trecerea de la biberon la cana poate fi complicata, dar exista cateva modalitati simple, de a o face mai usoara, atat pentru parinti cat si pentru copii.



Este important ca parintii sa inceapa sa indeparteze bebelusii de biberoane, cam dupa un an,orientandu-i spre canute atractiv colorate. Cu cat parintii asteapta mai mult aceasta tranzitie, cu atat mai atasati devin copiii de propriile biberoane si cu atat mai dificil le va fi sa se dezobisnuiasca.

Momentul trecerii de la biberon la cana

Cei mai multi medici recomanda inceperea obisnuirii copilului cu cana, in jurul varstei de sase luni. La inceput, ceea ce ii vei oferi in cana, va sfarsi pe jos sau pe copilul tau. Dar la aproximativ 12 luni, cei mai multi copii isi vor fi dezvoltat deja coordonarea si dexteritatea de a tine o cana in mana si de a bea din ea, foarte bine.
Dupa implinirea varstei de un an, medicii recomanda trecerea de la lapte praf, la lapte de vaca, astfel ca poate fi de asemenea, o trecere naturala, normala, sa ii oferiti laptele intr-o cana si nu in biberon.Daca inca alaptezi bebelusul si vrei sa continui, evita totusi obiceiul de a bea cu biberonul, oferind bebelusului, laptele, sucul diluat sau apa intr-o cana.



Sfaturi pentru ca bebe sa renunte la biberon

In loc sa il faci pe bebelus sa renunte la biberon dintr-o data, incearca eliminarea acestuia gradual, cu planul de mese.
Daca bebelusul bea in mod normal, trei biberoane in fiecare zi, incepe prin a elimina biberonul de dimineata. In loc sa ii dai copilului biberonul imediat, adu-l la masa si dupa ce ai inceput hranirea, ofera-i lapte dintr-o cana. Poate va trebui sa ii oferi si niste explicatii si incurajari, spunandu-i ca este mare de acum si poate sa isi tina singur canuta. Pe masura ce incerci sa elimini biberonul de dimineata, ofera bebelusului, in continuare, pe cel de dupa-amiaza si pe cel de seara, timp de o saptamana. In acest fel, daca bebelusul cere biberonul, poti sa il asiguri ca va veni unul, mai tarziu. Saptamana urmatoare, elimina o alta masa cu biberonul si ofera laptele intr-o cana, preferabil atunci cand copilul sta la masa, pe un scaun inalt. In general, ultimul biberon care se elimina, este cel de seara. Acesta tinde sa fie o parte din rutina de seara si este cel care ofera cel mai mult confort bebelusilor. In locul biberonului, incearca sa ii oferi o cana cu lapte, impreuna cu gustarea de seara si continua cu restul rutinei de seara, de exemplu baia, povestea de seara, spalatul pe dinti. Poate ajutasa ii oferi copilului un obiect, care sa inlocuiasca biberonul si cu care sa se cuibareasca in pat, cum ar fi o patura sau o jucarie preferata.

Planul B pentru a renunta la biberon

Iti prezentam in continuare alte strategii pentru renuntarea la biberon:
  • Canutele cu dispozitiv antiscurgere, pot ajuta la usurarea trecerii de la biberon sau san, la cana.
  • Atunci cand copilul chiar foloseste cana, lauda-l si incurajeaza-l. Daca bunica este prin preajma, ii puteti spune, "Vezi, cine este o fetita mare, bea lapte din cana!"
  • Daca te tot roaga sa ii dai biberonul, incearca sa afli de ce anume are de fapt nevoie copilul si ofera-i acest lucru, in loc. Daca bebelusului ii este sete sau foame, ofera-i ceva de baut in cana sau ceva de mancare pe o farfurie. Daca are nevoie de confort sau siguranta, imbratiseaza-l, iar daca copilul este plictisit, atunci jucati-va ceva!
  • Pe masura ce il dezveti pe copil, de biberon, incearca sa ii diluezi putin si laptele, cu apa. Primele cateva zile, umple jumatate cu apa si jumatate cu lapte. Apoi gradual, adaugati tot mai multa apa, pana ce tot biberonul este plin numai cu apa. In acest moment, este posibil ca el sa isi piarda interesul fata de biberon si sa ceara laptele foarte delicios, care vine in cana!
  • Un blog promovat de :http://kidmagazin.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu