marți, 12 august 2014

La ce varsta incepe bebe sa vorbeasca?

Primele cuvinte sunt asteptate cu nerabdare de toate mamicile. Care va fi primul cuvant, mama sau tata? Exista chiar legende care spun ca daca primul cuvant rostit de copil este tata, urmatorul copil va fi fetita, iar daca din contra, primul cuvant este mama, urmeaza ca in familie sa apara si un baietel. Lasand deoparte toate acestea, la ce varsta incepe de fapt bebe sa vorbeasca?



Adevarul este ca bebelusul incepe sa comunice foarte devreme, la scurt timp dupa nastere. Grimasele, plansetul, onomatopeele sunt menite sa exprime senzatii, sentimente, nevoi. In primele aproximativ 6 luni de viata bebelusul te aude permanent vorbind, pe tine, pe tati si pe toti adultii sau copiii mai mari in prezenta caruia se afla.
Daca intrebi alti parinti, iti vor spune ca primul cuvant al copilului lor a fost rostit in jurul varstei de 6-7 luni. De fapt, se pare ca este doar varsta la care copiii incep sa reuseasca sa repete cate o silaba – cel mai adesea aceasta este ta, da sau ma. Specialistii nu sunt foarte convinsi ca „tata” sau „mama” rostite la aceasta varsta au cu adevarat o semnificatie anume.
In jurul varstei de 7 luni bebelusii sunt capabili sa isi recunoasca numele, iar inainte de 9 luni inteleg semnificatia unor cuvinte simple cum sunt „nu” sau „pa”.
Specialistii sustin ca abia in jurul varstei de 1 an copiii incep sa rosteasca primele cuvinte a caror semnificatie o si inteleg. Este de altfel varsta la care incep sa inteleaga si semnificatia unor comenzi simple de tipul „da-mi jucaria” sau „lasa jos”.
Desi la un an si jumatate cei mai multi copii au un vocabular care cuprinde macar 10 cuvinte, este destul de probabil ca doar cei apropiati sa le si inteleaga semnificatia. Insa copilul comunica non verbal foarte bine la varsta asta, asa ca ii vine usor sa se faca inteles de catre adulti. 


Primele cuvinte - Ce poti face ca sa iti ajuti copilul sa vorbeasca?

Este de mare ajutor sa ii vorbesti. Cat mai mult, cat mai clar si cat mai corect. Diminutivele, tonul alintat, lungirea silabelor care ii tenteaza atat de adulti nu ii sunt de ajutor copilului.
O activitate pe care multi bebelusi o considera distractiva este sa invete cum fac animalele. Nu este vorba sa te lauzi cu cat de destept este copilul tau si cat de multe stie, ci sa il ajuti sa rosteasca diverse sunete si silabe. Este un antrenament minunat si deopotriva amuzant.
Denumeste toate obiectele uzuale, descrie tot ceea ce faci. Tu stii care este lingura, care e buretele de baie sau sapunul, cum arata un castron si ce culori au florile. Bebelusul tau nu, si isi va largi vocabularul daca de fiecare data ii explici, ii arati, ii descrii. „Mami ia polonicul din sertar si isi pune ciorba in castron” descrie o activitate simpla, dar ii ofera copilului ocazia sa asocieze 4 cuvinte cu obiectele pe care le denumesc!
Multi copii adora ritmul si rimele cantecelelor simple. Dar nu i le pune pe CD! Cainta-i-le chiar tu, gesticuleaza, imita. Astfel ii stimulezi si bebelusului dorinta de imitare.
Nu te grabi sa ii satisfaci dorintele inainte de a-i oferi ocazia sa si le exprime. Desigur, stii ce vrei cand iti intinde canita cu cioc goala, dar e de mare ajutor sa il lasi sa spuna sau sa incerce sa spuna „apa”.




Primele cuvinte - Cand sa ceri ajutor?

Statisticile spun ca aproximativ un sfert dintre copii incep sa vorbeasca ceva mai tarziu decat media. Dintre acestia, un pic mai putini de jumatate au nevoie de ajutor specializat. Varsta potrivita pentru a cere ajutor este de 2 ani si jumatate, cand, se pare, se fac cele mai bune progrese. Exista 3 semne care ar trebui sa te determine sa soliciti ajutor. Astfel, e bine sa consulti un logoped daca la 2 ani si jumatate copilul:
  • Rosteste doar silabe unice sau nu pronunta consoanele de la sfarsitul cuvantului
  • Nu pune intrebari si nu formeaza propozitii din 2 cuvinte
  • Se enerveaza des pentru ca nu reuseste sa se faca inteles. 
Nu uita ca tu esti cea mai in masura sa iti observi copilul, chiar daca nu esti mereu foarte obiectiva. Nu ezita sa te consulti cu medicul ori de cate ori ai vreo umbra de indoiala in ceea ce priveste ritmul in care se dezvolta cel mic

Un blog promovat de :http://kidmagazin.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu