luni, 6 octombrie 2014

15 intrebari frecvente despre diversificarea alimentatiei la bebelusi


Diversificarea le da batai de cap multor mamici. Alegerea primelor alimente solide, ca si momentul introducerii lor reprezinta o problema cu care se confrunta orice mamica. De aceea am facut o lista cu cele mai frecvente intrebari legate de etapa diversificarii alimentatiei bebelusului si raspunsurile corecte, in asa fel incat sa fie usor de gasit. 
         
1. Diversificarea se incepe la 6 luni de catre toti bebelusii? Se aplica si prematurilor? 


Specialistii in nutritie si pediatrie au cazut de acord ca laptele matern si laptele praf pot 
satisface nevoile nutritionale ale bebelusului in primele 6 luni (uneori chiar mai mult) si ca sistemul digestiv imatur nu este pregatit mai inainte de aceasta varsta pentru orice altceva si ar putea reactiona prin semne de sensibilitate si alergie.  Astfel, inaintea varstei de 6 luni nu este necesara suplimentarea cu hrana solida, nici macar cu apa in special in cazul bebelusilor alaptati exclusiv chiar in zilele caniculare!
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii alimentiei bebelusului dupa varsta de 6 luni dar acest lucru pare ca le deruteaza pe mame. In realitate, OMS stabileste protocoalele aplicabile peste tot in lume, insa conditiile igienico-sanitare, economice si sociale difera de la o tara la alta. Totusi, multe studii din prezent atrag atentia ca diversificarea precoce este cauza bolilor de natura digestiva la varsta adulta si aceasta etapa in care copilul trece la solide trebuie sa se faca dupa anumite reguli.
In ceea ce priveste momentul optim de incepere a diversificarii nu este o idee buna sa se faca precoce (la 4-5 luni) dar nici sa se amane prea mult (dupa 7-8 luni). Este recomandat ca pediatrul care urmareste evolutia lunara a copilului si care cunoaste cel mai bine evolutia lui sa decida cand se incepe diversificarea, cu atat mai mult in cazul copiilor nascuti prematur. Exista situatii speciale in care este in favoarea copilului sa se inceapa diversificarea inaintea varstei de 6 luni. Acest lucru il stabileste insa un specialist in pediatrie. Citeste mai multe aici despre inceperea diversificarii alimentatiei bebelusului 

2. Se intampla ceva daca se incepe prea devreme diversificarea?


Se poate ca o diversificare inceputa prea devreme sa creasca riscul de alergii. Sistemul digestiv al micutului nu este pregatit sa primeasca nimic altceva decat lapte inainte de varsta de 6 luni, asa ca o diversificare inceputa prea devreme se poate asocia cu tulburari digestive de moment sau pe termen lung. De asemenea studiile sustin ca diversificarea inceputa prematur se asociaza cu risc crescut de obezitate si cu alte probleme de sanatate.

3. Borcanelele pentru bebelusi sunt sigure sau e mai bine sa le ocolesc?


Ca multe alte produse existente pe piata, borcanele cu mancare pentru bebelusi pot fi de calitate sau de o calitate indoielnica. Daca pe lista de ingrediente a unui borcanel destinat copiilor mai mici de 1 an apare sarea sau zaharul, e bine sa il eviti. Ca idee, borcanelele cu mancare gata preparata ar trebui sa contina exclusiv alimente (fructe, legume, carne, peste in functie de reteta), fara sare, potentiatori de gust, arome, conservanti sau coloranti. Parintii ai caror copii au intoleranta la lactoza sau alergie la proteina laptelui de vaca trebuie sa fie atenti la lista de ingrediente, deoarece laptele praf se regaseste in numeroase retete gata preparate.

4. De ce trebuie sa respect regula celor 4 zile


Respectarea regulii celor 4 zile ii permite sistemului digestiv al bebelusului sa se obisnuiasca incet incet cu noile alimente introduse. In plus, respectand regula celor 4 zile vei identifica mai usor alimentul la care copilul tau poate a avut o reactie alergica. Citeste mai multe despre regula celor 4 zile si despre alte reguli esential de respectat 

5. Care sunt cele mai potrivite alimente pentru bebelusi in primul an?


Iti prezentam o lista de alimente potrivite copilului mai mic de 1 an, pe grupe de alimente.
Fructe: mar, para, avocado, banana, piersica, nectarina, caisa, piersica, mango, pruna, ananas, pepene, struguri, kiwi, afine, cirese, visine.
Legume: morcov, patrunjel, pastarnac, telina, ardei, dovlecel, dovleac, fasole verde, cartof dulce, cartof, mazare, ceapa, broccoli, conopida, sfecla rosie, usturoi, praz, gulii, salata verde, spanac, rosie, vinete, ciuperci.


Cereale: orez, tapioca, roscove, grau, ovaz, orz, secara, quinoa, paste, mei, malai si porumb boabe.
Proteine: galbenus de ou, pui, curcan, iaurt, branza calcica, vita, ficat de pui, branza de vaci, urda, cas, emmentaler, chefir, unt, smantana, peste alb si oceanic.
Descopera aici Tabelul Alimentelor cu mai multe detalii despre toate alimentele solide pentru bebelusi. 



6. Care este cantitatea pe care trebuie sa o manance bebe la o masa?


Ar fi minunat daca mamele s-ar putea relaxa un pic si ar accepta ca bebelusii nu seamana intre ei. Nu exista nici un motiv pentru care sa iti doresti ca bebelusul sa manance cat mai mult, mai degraba e important sa manance cat mai sanatos. La varsta de un an un bebelus se poate satura cu o masa de 100g de solide, in timp ce altul va manca mai mult de 200g.

7. Ce trebuie sa fac daca bebe are o reactie alergica la un aliment?


In functie de severitatea alergiei, este bine sa contactezi cat mai repede medicul pediatru. In cazul unei alergii severe copilul trebuie dus de urgenta la camera de garda a celui mai apropiat spital. In cazurile usoare, in care alergia se manifesta doar prin aparitia urticariei, medicul iti va recomanda probabil un antialergic usor, pasta de apa pentru calmarea mancarimilor si desigur evitarea alimentului declansator

8. Cum se procedeaza cand copilul refuza un aliment


Cea mai eficienta solutie este si cea mai simpla:elimina din meniu alimentul respectiv, pentru o perioada. Dupa o saptamana poti incerca sa i-l oferi iar, fara a face mare valva in legatura cu asta. S-ar putea sa il accepte, sau s-ar putea sa il refuze iar, caz in care vei lasa iar sa treaca cateva zile si vei incerca inca o data. Este bine sa fii relaxata. Nu exista aliment indispensabil, asadar nu e nici o problema daca cel mic refuza marul sau ardeiul. Le va manca probabil mai tarziu! 

9. De la ce varsta sa da mancare bucatele. Cum se procedeaza?


Trecerea de la piureuri la mancarea bucatele este o etapa importanta in dezvoltarea bebelusului. Parintii sunt ingrijorati in legatura cu dentitia si capacitatea de a mesteca. Exista insa indicii ca cel mic este pregatit sa incerce mancarea oferita sub alta forma. Citeste aici cum se face trecerea la finger food.


10. Care sunt regulile de prim ajutor daca bebe se ineaca


Inecul cu alimente este o mare spaima a oricarei mamici. Riscul inecului cu alimente sau lichide este unul real, de aceea bebelusul trebuie intotdeauna supravegheat atent in timpul mesei. In caz in care nedoritul se intampla, este bine sa intervii prompt aplicand corect manevra Heimlich, care ii poate salva viata copilului tau. Aici gasesti detalii despre efectuarea corecta a manevrei Heimlich 

11. Care sunt lichidele potrivite pentru bebelusi


In primele 6 luni de viata singurul lucru care trebuie sa ajunga in stomacul bebelusului este laptele. Sugarilor care primesc lapte praf li se poate da putina apa intre mese, in cazul in care este canicula, daca au tendinta la constipatie sau exista risc de deshidratare. Odata cu diversificarea, in alimentatia copiilor trebuie introdusa apa plata imbuteliata. Copilului i se poate oferi suc de fructe, cu conditia sa nu ii afecteze orarul meselor si pofta de mancare. 

12. Zahar, sare sau miere la bebelusi?


Sarea si zaharul sunt atat de nocive incat nutritionistii sustin ca nici adultii nu ar trebui sa le consume. Mierea este sanatoasa, este o foarte buna sursa de vitamine, are rol bacteriostatic si imunostimulator, insa ea nu se adminsitreaza copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism. Afla mai multe despre alimentele interzise in primul an al bebelusului. 

13. Importanta laptelui in primul an


In primul an de viata, laptele matern reprezinta principalul aliment din meniul copilului. Laptele este un aliment complet, o minunata sursa de proteine si glucide si lipide, minerale si vitamine, enzime si anticorpi. Afla mai multe despre inlocuirea laptelui matern si despre laptele de vaca si de capra in alimentatia copilului. 

14. De cate ori pe saptamana se da carne, ou, ficat sau iaurt?


La varsta de un an meniul copilului este deja bine diversificat. In jurul acestei varste copilul va primi ou (doar galbenus inainte de 1 an) de 2 ori pe saptamana, carne (pui, curcan, vita) de 3-4 ori pe saptamana, peste o data pe saptamana, ficat de pui macar o data pe saptamana si lactate cate 2 portii pe zi. Mai multe aici despre alimentatia copilului dupa varsta de 1 an

15. De ce este important sa NU te grabesti cu diversificarea alimentatiei bebelusului?


Bebelusul este un omulet care are o viata intreaga inainte sa manance ce si cum considera ca e bine. Insa in primul an de viata trebuie sa pui bazele unei alimentatii sanatoase si ale unui viitor adult sanatos. Suprasolicitarea aparatului digestiv poate declansa boli dificil de suportat toata viata. Suprasolicitarea ficatului si a rinichilor poate lasa urme pentru intreaga viata. Declansarea unor alergii prin introducerea prematura in alimentatie a unor alergeni cunoscuti este doar inceputul pentru o intreaga viata de sensibilitati. Asadar nu ai nici un motiv sa renunti la prudenta recomandata de medici!


Un blog promovat de :http://kidmagazin.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu