joi, 16 octombrie 2014

Apa in alimentatia bebelusului

De multe ori ne punem intrebarea de ce bebelusul nu doreste sa bea apa din biberon…Orice copil alaptat la san nu va avea nevoie de un adaos suplimentar de apa intrucat laptele matern cu care acesta se va alimenta contine apa intr-o proportie de peste 90%.Potrivit specialistilor, administrarea apei la varste mult prea mici poate produce cateva probleme de sanatate serioase. Printre acestea putem enumera:


  • Atunci cand incercam sa il fortam pe cel mic sa se obisnuiasca cu apa putem creste riscul de infectii intrucat anumiti germeni si bacterii pot fi prezenti in apa potabila. Asadar, biberonul, cana, seringa sau lingurita cu care ii administrati apa pot fi la fel de periculoase. Se poate spune asadar ca doar apa din laptele matern poate fi ferita de aceste pericole si de riscul de infectii.
  • Odata ce veti introduce apa in alimentatie, bebelusul nu se va mai putea hrani corespunzator intrucat stomacul acestuia este inca intr-o continua dezvoltare si nu devine suficient de incapator.
  • Tot administrarea de apa ii va reduce capacitatea de a primi anticorpii necesari dezvoltarii. Asadar, apa este absolut inferioara din punct de vedere calitativ comparativ cu laptele matern care contine diversi agenti antivirali necesari pentru sanatatea celui mic.
  • Ca urmare a alimentarii cu apa, glandele mamare din organismul mamei nu vor mai secreta suficient lapte matern intrucat copilul nu mai solicita o cantitate la fel de mare ca la inceput.
  • Nici mama nu va fi ferita de o noua sarcina daca incepe sa isi hidrateze copilul cu apa. Productia de lapte va scadea considerabil si de aici pana la aparitia unei noi sarcini nu va mai fi decat un simplu pas intrucat alaptarea nu va mai deveni la fel de eficienta din punct de vedere contraceptiv, asa cum era mai inainte cand copilul se hidrata doar cu lapte matern


Cu toate acestea, dupa varsta de 6 luni puteti incepe hidratarea cu apa intrucat alimentele noi intoduse in procedeul de diversificare ii vor da copilului nevoia de a bea apa. Daca in primele sase luni de viata, cel mic are febra sau diaree, ii puteti completa necesarul de apa luat din laptele matern cu cateva portii de apa sau de ceai, dar numai fierte si racite inainte de administrare pentru a-l feri de infectii.

Dupa sase luni, necesitatile de apa ale unui sugar sanatos se calculeaza dupa formula 125-150 mililitri de apa  pe kg, pe zi. Astfel, un copil  sanatos de 8 kilograme, de exemplu, are nevoie de aproximativ 1000-1200ml de apa zilnic.

Cea mai mare parte din aceasta cantitate vine din alimentele pe care le consuma un bebelus si care contin deja apa, in cantitati semnificative. In plus copilul primeste lapte (matern sau formula de lapte), care ramane hrana principala. Laptele contine aproape 90 la suta apa, ceaiurile contin 100 la suta apa, supele contin si ele 80-90 la suta apa, sucurile, iaurturile sau piureurile subtiri sunt si ele alcatuite majoritar din apa. Legumele si fructele sunt compuse tot din apa intr-o mare proportie.



Importanta pentru mentinerea hidratarii este temperatura mediului ambiant. O temperatura confortabila, imbracarea copilului corespunzator (evitarea infofolirii, care duce la transpiratie si la pierderea inutila de lichide), dar si o alimentatie sanatoasa ii asigura copilului confortul hidric de care organismul lui are nevoie.


Un blog promovat de :http://kidmagazin.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu