miercuri, 8 octombrie 2014

Fierul in alimentatie bebelusului

Fierul este un element indispensabil organismului viu, asigurând dezvoltarea și buna funcționare a acestuia. “Fierul este un element nutritiv esențial pentru organismele vii, necesar pentru producerea hemoglobinei (substanța care conferă culoarea roșie a sângelui), a mioglobinei (pigmentul roșu din mușchi), precum și a unor enzime. Doar 8% din cantitatea totală de fier ingerat sunt absorbite.[…] Fierul ajută în procesul de creștere, mărește rezistența la îmbolnăvire, previne oboseala, asigură culoarea sănătoasă a pielii” (”Biblia Vitaminelor” – Earl Mindell)


Ce rol are fierului în organism?

– intră în compoziția hemoglobinei, cea care transportă oxigenul de la plămâni către toate celulele din organism;
– intră în compoziția mioglobinei, substanță care se găsește în structura fibrelor musculare;
– are un rol important în dezvoltarea imunității și în asigurarea unei rezistențe crescute împotriva infecțiilor;
– are un rol energetic, existând în compoziția unor enzime.
Rezervele de fier primite de copil la naștere sunt suficiente până în jurul vârstei de 4-6 luni după care, fierul necesar pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului se asigură prin alimentație. De aceea este importantă diversificarea alimentației și evitarea excesului de lapte. Laptele de mamă conține o cantitate redusă de fier dar cu o rată de absorbție bună. În schimb, formulele de lapte praf sunt îmbogățite cu fier în proporții variabile, depinzând de vârsta pentru care sunt indicate, rata de absorbție fiind mai mică. Laptele de vacă are o cantitate minimă de fier și nu este recomandat în alimentația copilului în primul an.
Cantitatea recomandată de fier pentru o creștere armonioasă este de:
– 6 mg fier/zi până la vârsta de 6 luni
– 10 mg fier/zi de la 6 la 12 luni
– 7-10 mg/zi între 1-3 ani
– 10-12 mg/zi între 4- 9 ani
– 12-15mg/zi băieților peste 10 ani
– 14-18mg/zi în cazul fetițelor peste 10 ani

Care sunt sursele bogate in fier?

– toate plantele cu frunze verzi: spanacul (aproximativ 0.8 mg/cană), frunzele de păpădie (aproximativ 1.7 mg/cană), pătrunjelul (aproximativ 3.7 mg/cană)
– germenii și vlăstarii, în special cei de lucernă și floarea soarelui. Pe lângă proprietățile lor excepționale și bogăția de proteine, vitamine și fibre, au și o doză semnificativă de fier.
– semințele de susan integral. Pe lângă faptul că sunt bogate în calciu, conțin aproximativ 1.3 mg de fier într-o lingură de semințe.
– broccoli, mazăre – ideal preparate la abur pentru a reține cât mai mult din cantitatea de fier
– fasole roșie, linte
– sfeclă
– roșia
– fructe uscate – smochine, caise, stafide, prune, curmale
– pâine integrală, cereale (grâu, porumb)
– mei, orez – în special cel brun
– gălbenuș de ou
– pește (ton, somon, sardine), stridii
– brânză tofu
– ficat  de pui, de vită
– carne de pui, vită, curcan
Pe lângă aceste surse, în Tabelul nutrienților mai sunt menționate și alte alimente bogate în fier.
Trebuie menționat că doar o cantitate mică de fier se absoarbe din alimente, astfel, spre exemplu doar 1-2% din fierul conținut în spanac se absoarbe, pe când fierul conținut în carne se absoarbe în proporție de 10-20%.

Ce influențează absorbția fierului în organism?

Factorii care favorizează absorbția de fier sunt:
– vitamina C (portocale, kiwi, lămâi, grapefruit, avocado)
– vitamina A
– cuprul conținut în unele alimente.
Factorii care împiedică sau scad absorbția de fier sunt:
– fitații conținuți în cerealele integrale
– fosfații din băuturile carbogazoase
– oxalații prezenți în ciocolată și spanac
– polifenolii și tanina, componente ale ceaiurilor.
Pentru a preîntâmpina deficitul de fier, regula de bază este alimentația echilibrată, indiferent de vârstă, iar în ceea ce-i privește pe bebeluși, o diversificare corectă, care constituie piatra de temelia a viitoarelor obiceiuri alimentare:
– alăptare exclusivă până la 6 luni;
– evitarea introducerii laptelui de vacă înainte de 1 an – ideal alăptare sau alimentație cu lapte de capră, lapte vegetal sau formule de lapte praf până la 2 ani;
– surse alternative de fier (spanac, broccoli, fasole, sfeclă, mei, orez brun, etc) atunci când se urmărește o dietă vegetariană, când produsele de origine animală nu sunt acceptate de copii, sau dacă există contraindicații pentru a le fi administrate.

Un blog promovat de :http://kidmagazin.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu