vineri, 28 noiembrie 2014

Vitamina C in alimentatia copiilor

Vitamina C la copii este foarte importanta pentru sanatatea si dezvoltarea armonioasa a piticului. Organismul uman are mare nevoie de vitamina C pentru sustinerea sistemului imunitar, mai ales pentru ca aceasta vitamina are efect antioxidant. Asigura-te ca stii de ce este importanta vitamina C, de cata vitamina C are un copil nevoie si ce inseamna prea multa sau prea putina vitamina C la copii.


Vitamina C, numita si acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila pe care o gasim in anumite alimente.


In organism, vitamina C actioneaza ca un antioxidant, ajuta la protejarea celulelor de prejudiciile aduse de radicalii liberi - compusi care se formeaza atunci cand corpul uman transforma alimentele pe care le mananca in energie. De asemenea, oamenii sunt foarte des expusi la radicalii liberi din mediu – fumul de tigara, poluarea din aer si lumina ultravioleta de la soare.
Organismul are nevoie de vitamina C si pentru a produce colagen – o proteina necesara pentru vindecarea ranilor.
In plus, vitamina C imbunatateste absorbtia de fier din alimente si stimuleaza sistemul imunitar pentru a proteja organismul de boli.
Vitamina C ajuta la formarea si repararea celulelor rosii din sange, oase si tesuturi. Asta inseamna ca vitamina C intareste vasele de sange ale copilului si il ajuta sa-si pastreze gingiile sanatoase.

De cata vitamina C are nevoie un copil?


Un copil cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani va avea nevoie de 15 mg (miligrame) pe zi.
Copilul mai mare de 4 ani, pana pe la 8 ani are nevoie de 25 de mg pe zi.
Aceasta vitamina se gaseste in foarte multe alimente, asa ca nu trebuie sa-ti faci prea multe griji ca piticul nu o primeste. Datorita acestui fapt, deficientele de vitamina C sunt foarte rare.
De asemenea, nu trebuie ca piticul sa tina o dieta anume pentru a ajunge la doza recomandata, care reprezinta o medie calculata la cateva zile sau o saptamana. Cu alte cuvinte, nu te ingrijora daca intr-o zi copilul tau refuza sa manance un fruct sau o leguma cu vitamina C. Asigura-te ca va primi alimente bogate in vitamina C in zilele urmatoare.


Surse de vitamina C


Fructele si legumele crude sunt cele mai bune surse de vitamina C. Iata cele mai bune surse de vitamina C pentru copilul tau:
- citricele (portocale sau grapefruit) si sucurile din citrice;
- kiwi; banane; mango; papaya;
- ardei rosu sau verde;
- broccoli;
- capsuni;
- pepene galben;
- cartoful copt;
- rosii;
- spanac;
- unele alimente si bauturi care au fost imbogatite cu vitamina C.
Cantitatea de vitamina C din alimente poate fi redusa prin depozitare prelungita sau gatit. Din fericire, cele mai bune surse de vitamina C sunt consumate mai mult crude.


Deficitul de vitamina C


Deficitul de vitamina C este rar intalnit. Persoanele care nu primesc vitamina D si au o alimentatie total nepotrivita, timp de cateva saptamani la rand, pot dezvolta o afectiune numita scorbut. Aceasta boala provoaca oboseala, inflamatia gingiilor, pete mici, de culoare rosie sau violet pe piele, dureri articulare, vindecarea greoaie a ranilor. O persoana cu  scorbut poate fi depresiva, poate dezvolta anemie si poate sa aiba probleme cu dantura – sangerarea si umflarea gingiilor sau pierderea dintilor.

Persoanele care pot avea probleme cu obtinerea vitaminei C sunt:

- Oamenii care fumeaza sau care sunt expusi fumului de tigara (fumatul pasiv), din cauza faptului ca fumul solicita mai multe resurse de vitamina C, necesara pentru a repara daunele provocate de radicalii liberi;
- Sugarii care sunt hraniti cu lapte de vaca, pentru ca laptele de vaca are un continut sarac de vitamina C si prin fierbere se poate distruge si acesta. Din aceasta cauza, laptele de vaca nu este recomandat copiilor mai mici de 1 an. Laptele matern si formula de lapte praf au o cantitate suficienta de vitamina C;
- Persoanele care nu mananca variat, ci doar anumite alimente care sunt sarace in vitamina C;
- persoanele cu anumite afectiuni, cum ar fi malabsorbtie severa, unele tipuri de cancer si boli de rinichi care necesita hemodializa;
Persoanele cu anumite conditii medicale, cum ar fi cele severe, de malabsorbtie, unele tipuri de cancer si boli de rinichi care necesita hemodializa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu