marți, 20 ianuarie 2015

Cum sa cresti pofta de mancare la copii

Mofturile la masa sunt situatii cu care adesea se confrunta parintii. Pentru ca o alimentatie sanatoasa sustine o dezvoltare normala, un refuz pentru ceea ce le este oferit in farfurie este considerat in mod gresit ca un atac asupra propriei sanatatii a copilului. Iata cate sfaturi pentru a face diferenta intre un copil satul si un copil mofturos. 

Cand nu mai ai rabdare cu un copil pretentios la mancare, respira adanc, relaxeaza-te si tine minte ca aceasta etapa este normala in dezvoltarea copilului tau si ca se va rezolva cu timpul.





Fiind nerabdatoare poti de multe ori sa agravezi problema mofturilor la masa, mai ales daca te astepti ca copilul tau sa manance mai mult decat are nevoie.

Daca il lasi, copilul va manca atat cat are nevoie, de aceea e bine sa respecti decizia lui cand spune ca a mancat destul. Nu trebuie sa incerci sa il fortezi sa manance mai mult.

E mai usor de zis decat de facut, dar tine minte ca este responsabilitatea ta sa-i oferi copilului mancare sanatoasa, dar lasa-l sa aleaga el cat de mult mananca.

Cum stiu cand copilul meu este satul?

Copilul tau iti spune ca a mancat destul cand:

- tine gura inchisa cand ii dai sa manance
- spune nu
- intoarce capul cand ii dai de mancare
- impinge lingura sau farfuria cu mancare
- tine mancarea in gura si refuza sa o inghita
- scuipa mancarea
- incerca sa se dea jos de pe scaun
- plange, striga sau urla
- ragaie





Ce trebuie sa fac?

Nu grabi o masa, unii copii mananca incet, iar daca ii grabesti isi pierd pofta de mancare.

Nu fa presiuni asupra copilului sa manance mai mult daca iti da semne ca a mancat destul. Niciodata sa nu insisti sa manance tot din farfurie.

Nu-i lua din fata o mancare pe care a refuzat-o ca s-o inlocuiesti cu alta. Copilul va profita de acest lucru. E bine sa-i dai mancaruri pe care stii ca le va manca deoarece trebuie sa fii constienta ca va avea anumite preferinte in ce priveste mancarea.

Nu-i da desertul ca recompensa pentru ca a mancat felul principal, deoarece prin acest lucru vei face desertul mancarea preferata in detrimentul primului fel.

Nu-i da cantitati mari de lapte sau suc de fructe inainte de mancare deoarece isi va pierde pofta de mancare, daca ii este sete da-i apa. Incearca sa-l faci pe copil sa bea din pahar atat laptele cat si sucul sau apa.

Nu-i oferi gustari inainte de mancare sau chiar dupa ce a mancat. Este tentant sa-i dai o gustare copilului daca nu a mancat la masa, totusi este mai bine sa ai un program bine stabilit in ceea ce priveste mesele si gustarile.




Daca copilul tau a refuzat sa manance un anumit fel de mancare nu inseamna ca nu-l va manca niciodata. Incearca sa-i oferi de mai multe ori acest fel, deoarece unii copii au nevoie de mai mult timp pana cand sunt destul de increzatori sa guste un nou fel de mancare.

Nu te simti vinovata daca o masa se transforma intr-un dezastru. Uita evenimentul si abordeaza urmatoarea masa pozitiv. Si parintii invata din greseli.

Ce sa fac daca sunt inca ingrijorata?

Daca inca esti ingrijorata, fa o lista cu toate alimentele si bauturile pe care copilul tau le consuma intr-o saptamana, iar daca pe lista sunt alimente din toate grupele atunci poti sa fii sigura ca nu este atat de grava situatia pe cat crezi.

Daca crezi ca copilul este subponderal e bine sa consulti un medic. Cateodata din anumite motive medicale copilul nu mananca iar medicul poate evalua acest lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu